29 listopada 2015

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Witajcie  :)

Dzisiaj bardziej na słodko a mianowicie  chciałam podzielić się przepisem na pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem suszonej  śliwki, która idealnie komponuje się z kakaowym biszkoptem przełożonym kremem budyniowym. Każdemu łasuchowi słodkości na pewno on posmakuje. U mnie ciasto stanowiło smakowity deser na niedzielę.





CIASTO CIEMNE
◘ 9 jaj
◘ 35 dag cukru kryształu
◘ 25 dag mąki pszennej
◘ 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
◘ 2-3 łyżki kakao
Dodatkowo nasączałam blaty ciasta spirytusem, by było bardziej puszyste.


WYKONANIE
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Upiec w temp. 160-180 st. C przez Ok. 20 minut osobno dwa biszkopty.


MASA BUDYNIOWA
 20 dag śliwek suszonych bez pestek
 1 kieliszek spirytusu do smaku
 ½ l mleka
 2 budynie waniliowe
 2 żółtka
 25 dag masła
 1 cukier wanilinowy
 cukier kryształ

WYKONANIE
Śliwki umyć, przełożyć do naczynia i zalać spirytusem. Przykryć i zostawić na godzinę ( zamiast nasączać w spirytusie można także wyparzyć w gorącej wodzie). Odsączyć i pokroić. Zagotować połowę mleka z dodatkiem cukru kryształu i cukru waniliowego.
W pozostałej części mleka roztrzepać budyń, żółtka. Dodać do gotującego się mleka szybko mieszając. Ugotować budyń. Przestudzić. Masło utrzeć i stopniowo połączyć z przestudzonym budyniem i pokrojonymi śliwkami. Podzielić masę na 2 części.

POLEWA
◘ 20 dag czekolady gorzkiej lub mlecznej
◘ 13 dag masła
◘ ½ szklanki gęstej śmietany
◘ 1 galaretka o dowolnym smaku

 WYKONANIE
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, czekoladę i masło roztopić, dodać śmietanę i tężejącą galaretkę. Całość dobrze wymieszać.

JAK ZA KOLEJNOŚCIĄ UKŁADAŁAM WARSTWY CIASTA?
◘ Ciasto ciemne
◘ ½ masy budyniowej
 Ciasto ciemne
◘ ½ masy budyniowej
 Polewa

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny i w miarę łatwy przepis, ale i tak na pewno poproszę o pomoc moją mamę, gdy będę go robić, bo niezbyt ufam swoim zdolnością kulinarnym... Bardzo ładnie wygląda te ciasto, aż mam na nie ochotę i stałam się głodna ♥

    be-different-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miły komentarz :) Masz rację, ciasto bardzo ładnie wygląda i jest przepyszne;). Serdecznie zachęcam do wykonania bo na pewno Ci się uda. Pozdrawiam

      Usuń