11 lutego 2016

Mój najlepszy przepis na rurki z kremem

Przedstawiam przepis na pyszne rurki z kremem, idealne na różne uroczystości ale i na co dzień, do kawki lub herbaty :) Osłodzą każdy dzień. 



CIASTO
◘ 1 Margaryna 
◘  1/2 kg mąki
◘ Szklanka śmietany 18 %
◘  2 żółtka       

KREM
500 ml śmietany kremówki 30 %
 Opakowanie śnieżki ( lub serka Mascarpone )
◘ Cukier puder 
  
POLEWA
tabliczka czekolady mlecznej 
3 łyżki mleka


WYKONANIE
○ Z powyższych składników sporządzamy ciasto kruche : Margarynę siekamy z mąką, dodajemy dwa żółtka, oraz śmietanę. Wszystko zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki  (będzie wtedy  lepiej nakładać się na foremki).
○ Gdy ciasto chłodzi nam się w lodówce zabieramy się za masę : Śmietanę kremówkę przelewamy do miski i miksujemy przez chwilę, wsypujemy śnieżkę lub jak wolicie serek Mascarpone. Moim zdaniem z serkiem jest znacznie lepsze :) Za opakowanie zapłacimy ok 6,99 zł za 250 g. Dodajemy także cukier puder (Ja daje dość dużo, bo do ciasta w ogóle nie dodajemy cukru)  ok. 5 łyżek. Następnie dokładnie wszystko miksujemy do uzyskania gęstej i puszystej masy.
 Do formowania rurek potrzebujemy specjalnych metalowych foremek. Kupiłam je w sklepie ze sprzętami domowymi ale myślę że w większych hipermarketach także powinny być. Za 10 sztuk zapłaciłam 9 zł. Żałuje tylko, że kupiłam od razu dwóch opakowań, bo od razu można upiec więcej i nie tracić czasu.
Wyglądają one tak :  

Znalezione obrazy dla zapytania foremki do rurek










 Rozwałkujemy ciasto, następnie wycinamy podłużne paski  o szerokości ok. 2,5 cm o długości miej więcej 20 cm. Ja nigdy nie natłuszczam foremek ponieważ po pierwsze jest to czasochłonne a po drugie tłuszcz zawarty w cieście wystarczy  :) Zawijamy na foremkę pamiętając by zawijać od wąskiej strony. Robimy tak z każdym kawałkiem ciasta. Kładziemy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190°C i pieczemy ok.15-20 minPo wyjęciu z piekarnika najlepiej od razu ściągnąć foremkę, sprawi to że rurki szybko odejdą od foremek. Można użyć do tego rękawic aby uniknąć poparzenia.         
○ Następny etap to nadziewanie rurek masą. Schłodzoną masę nakładamy do rękawa cukierniczego lub strzykawki cukierniczej i nadziewamy po kolei każdą rurkę.
○ Na samym końcu sporządzamy polewę. Nie jest to konieczne ponieważ równie dobrze można także posypać cukrem pudrem lecz polane czekoladą wyglądają jeszcze lepiej :). W garnuszku rozdrabniamy tabliczkę czekolady i wlewamy odrobinę mleka. Podgrzewamy na małym ogniu w celu roztopienia.
Polewamy rurki :).  
Gotowe.


2 komentarze: