Przedstawiam przepis na pyszne rurki z kremem, idealne na różne uroczystości ale i na co dzień, do kawki lub herbaty :) Osłodzą każdy dzień.
◘ 1 Margaryna
◘ 1/2 kg mąki
◘ Szklanka śmietany 18 %
◘ 2 żółtka
KREM
◘ 500 ml śmietany kremówki 30 %
◘ Opakowanie śnieżki ( lub serka Mascarpone )
◘ Cukier puder
POLEWA
◘ tabliczka czekolady mlecznej
◘ 3 łyżki mleka
○ Z powyższych składników sporządzamy ciasto kruche : Margarynę siekamy z mąką, dodajemy dwa żółtka, oraz śmietanę. Wszystko zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki (będzie wtedy lepiej nakładać się na foremki).
○ Gdy ciasto chłodzi
nam się w lodówce zabieramy się za masę : Śmietanę kremówkę przelewamy do miski
i miksujemy przez chwilę, wsypujemy śnieżkę lub jak wolicie serek Mascarpone.
Moim zdaniem z serkiem jest znacznie lepsze :) Za opakowanie zapłacimy ok 6,99
zł za 250 g .
Dodajemy także cukier puder (Ja daje dość dużo, bo do ciasta w ogóle nie
dodajemy cukru) ok. 5 łyżek. Następnie dokładnie wszystko miksujemy do
uzyskania gęstej i puszystej masy.
○ Do formowania rurek potrzebujemy specjalnych
metalowych foremek. Kupiłam je w sklepie ze sprzętami domowymi ale myślę że w
większych hipermarketach także powinny być. Za 10 sztuk zapłaciłam 9 zł. Żałuje
tylko, że kupiłam od razu dwóch opakowań, bo od razu można upiec więcej i nie
tracić czasu.
Wyglądają one tak : ○ Rozwałkujemy ciasto, następnie wycinamy podłużne paski o szerokości ok.
○ Następny etap to nadziewanie rurek masą. Schłodzoną masę nakładamy do rękawa cukierniczego lub strzykawki cukierniczej i nadziewamy po kolei każdą rurkę.
○ Na samym końcu sporządzamy polewę. Nie jest to konieczne ponieważ równie dobrze można także posypać cukrem pudrem lecz polane czekoladą wyglądają jeszcze lepiej :). W garnuszku rozdrabniamy tabliczkę czekolady i wlewamy odrobinę mleka. Podgrzewamy na małym ogniu w celu roztopienia.
Polewamy rurki :).
Gotowe.
Smakowicie się prezentują
OdpowiedzUsuńI jak tu trzymać dietę skoro takie pyszności kuszą :)
OdpowiedzUsuń